A vision realised

JCA Team:
Peter Cave
Project Design Team:

Johnston Cave Associates (Architects)

Project type:
Extension & Refurbishments
Location:
Wiltshire
Project year: 2007

Located in an isolated position in Wiltshire, Grade II listed Town Farm was the usual farmhouse eclectic mix of an original modest core, encased with later additions and re-facings. 

Significant work was undertaken in the mid-twentieth century where the rear wing roofs were remodelled, windows were changed, added and moved, and a heavy cement pebble dash was applied throughout - all typical of working farm. 

Two remaining farm buildings - or more properly sheds - had completely modern roof structures while other older buildings, which appear on historic ordnance survey maps had long been cleared, with the exception of a thatched granary balanced on staddle stones.

Although superficially unpromising, our client had visions of a comfortable home.

We proposed constructing an extension with handmade brick facings to match the the only visible un-rendered brick on the main farmhouse. The idea was to make more sense of the existing layout by providing a new enlarged entrance hall to link the kitchen to a new dining room which could be made from one of the other farm buildings. It would also enable the provision of a useful new cloakroom and coat hanging area, as well as an improved utility room - all under a handmade clay peg tiled room to match those of the main house.

A further advantage was that the extension would connect to the second shed which could then be converted into a new family room and playroom and which would open out into a new courtyard garden.

To create a focal point for the family room, we suggested a new fireplace and chimney breast at the end of the room. Additional character could be retained by just boarding the underside of the existing rafters leaving the bottom sections of the trusses showing. Cladding the exteriors with timber boarding was the final touch to retain much of the charming original.

At first floor, the extension would allow for an enlarged bedroom with en-suite bathroom and a new bathroom for use by existing bedrooms on this floor. The existing unattractive modern back staircase could then be removed.

The final task was to remove the pebble dash render and replace it with natural lime render. Not only would this reveal the house in it’s original glory but it would allow the fabric to properly breathe again.

The local planners enthusiastically embraced the scheme, with only one condition; that a photographic record be made and any additional findings found during the works which might aid in understanding the historic development of the building be submitted as a record of the alteration.

With this, our happy client asked us to proceed with our realisation of his vision.