A brilliant new Pavilion rises from an existing foundation

JCA Team:
Nigel Hammett RIBA SCA
Project Design Team:
Johnston Cave Associates (Architects)
Robin Templar-Williams (Landscape Architect)
Project type:
New Build - Pool Pavillion
Location:
Berkshire
Project year: 2009
External link: www.wickhamhouse.com

JCA were approached by a client who was concerned about the quality of the design and workmanship of a pool pavilion they had commissioned from another party. The foundations of this new building had already been set out.

Our brief was to redesign the building using the recently constructed footprint and produce a building of character and quality. The new pavilion was set within an old walled garden adapted to contain a wonderfully themed display of flowers and plants by the landscape architect Robin Templar-Williams and a large swimming pool.

These ground floor rooms were designed to provide for entertainment and pool facilities. The first floor, all contained within a Tower, was arranged as a watercolour studio for our client or a viewing area for tea parties.

All of the exposed roofing timbers were make of iroko so they could mellow to a grey colour in time and would be maintenance free. The Tower was glazed on all sides with an iroko timber structure and frames with details often seen in medieval timber buildings. The walls of the pavilion were rendered in a self-coloured lime mix that would also mellow and be maintenance free.

The pavilion is now in regular use by the family and as a venue for commercial entertaining (see sidebar for link).